Szparagi!!
Wreszcie nadszedł na nie sezon. Nie trwa długo więc warto to wykorzystać i chociaż raz ( no może trzy razy :D ) zjeść białe i zielone szparagi. Są bardzo dobre i wcale nie takie trudne w przyrządzaniu jak mi się zawsze wydawało. Sięgnęłam po szparagi pierwszy raz właściwie w tym roku. Oczywiście w kwestii samodzielnego przygotowania jakiejś potrawy ;)
Pod nóż poszły białe szparagi. Można jeść je na surowo, ugotować, usmażyć lub upiec. Górna część białych szparagów jest najdelikatniejsza i można jeść ją na surowo. Nie wymaga nawet obierania tak jak część dolna i czasami środkowa, która jest bardziej włóknista.
O szparagach piszą teraz prawie wszystkie czasopisma kulinarne więc nie trudno o szparagową inspirację. Zrobiłam sałatkę zainspirowana propozycjami z aktualnego KUKBUKa. Wprowadziłam kilka swoich zmian i powstała Biała Sałatka.
składniki:
- 1 duży pęczek szczypiorku
- 100 ml delikatnej w smaku oliwy
- 8 młodych ziemniaków sałatkowych
- 2 duże ząbki czosnku
- pęczek białych szparagów
- koperek do dekoracji i smaku ;)
- sól i pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz