czwartek, 15 maja 2014

Rabarbariada [??]

Lemoniada  to napój składający się z wody, cukru i soku z cytryny... czy taki sam napój z rabarbaru można nazwać lemoniadą rabarbarową? Czy nazwa lemoniada zarezerwowana jest tylko dla cytryny i lepiej użyć 'rabarbariada'?? :D 




Niezależnie jak ją nazwiemy jest w czołówce pożądanych przeze mnie  napojów podczas słonecznego dnia. Rabarbar idealnie równoważy słodycz cukru. Dla podkręcenia smaku dodałam jednak trochę cytryny. ;)


Składniki:
  • rabarbar- miałam około 400g pokrojonego w drobne kawałki
  • 150g cukru
  • 200ml wody
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • woda mineralna z bąblem lub bez bąbla
  • ewentualnie kostki lodu
Rabarbar zasypujemy w rondlu cukrem, zalewamy wodą i dodajemy skórkę z cytryny.Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 min. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy sok z cytryny. Tak powstaje nam syrop rabarbarowy. Mieszamy go z wodą mineralną. Przelewamy do butelek.


Gdy są upały dodaje dużo lodu i plastry cytryny, bo uwielbiam jej kwaśny smak :)

2 komentarze: