Lemoniada to napój składający się z wody, cukru i soku z cytryny... czy taki sam napój z rabarbaru można nazwać lemoniadą rabarbarową? Czy nazwa lemoniada zarezerwowana jest tylko dla cytryny i lepiej użyć 'rabarbariada'?? :D
Niezależnie jak ją nazwiemy jest w czołówce pożądanych przeze mnie napojów podczas słonecznego dnia. Rabarbar idealnie równoważy słodycz cukru. Dla podkręcenia smaku dodałam jednak trochę cytryny. ;)
Składniki:
- rabarbar- miałam około 400g pokrojonego w drobne kawałki
- 150g cukru
- 200ml wody
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- woda mineralna z bąblem lub bez bąbla
- ewentualnie kostki lodu
Rabarbar zasypujemy w rondlu cukrem, zalewamy wodą i dodajemy skórkę z cytryny.Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 min. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy sok z cytryny. Tak powstaje nam syrop rabarbarowy. Mieszamy go z wodą mineralną. Przelewamy do butelek.
Gdy są upały dodaje dużo lodu i plastry cytryny, bo uwielbiam jej kwaśny smak :)
Słomki chyba Twój Hulk wybierał ;)
OdpowiedzUsuńtak tak ;)
Usuń