środa, 14 maja 2014

Biała Sałatka

Szparagi!!
Wreszcie nadszedł na nie sezon. Nie trwa długo więc warto to wykorzystać i chociaż raz ( no może trzy razy :D ) zjeść białe i zielone szparagi. Są bardzo dobre i wcale nie takie trudne w przyrządzaniu jak mi się zawsze wydawało. Sięgnęłam po szparagi pierwszy raz właściwie w tym roku. Oczywiście w kwestii samodzielnego przygotowania jakiejś potrawy ;) 



Pod nóż poszły białe szparagi. Można jeść je na surowo, ugotować, usmażyć lub upiec. Górna część białych szparagów jest najdelikatniejsza i można jeść ją na surowo. Nie wymaga nawet obierania tak jak część dolna i czasami środkowa, która jest bardziej włóknista. 

O szparagach piszą teraz prawie wszystkie czasopisma kulinarne więc nie trudno o szparagową inspirację. Zrobiłam  sałatkę zainspirowana propozycjami z aktualnego KUKBUKa. Wprowadziłam kilka swoich zmian i powstała Biała Sałatka.


składniki:
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 100 ml delikatnej w smaku oliwy
  • 8 młodych ziemniaków sałatkowych
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pęczek białych szparagów 
  • koperek do dekoracji  i smaku ;)
  • sól i pieprz
Szczypiorek dokładnie miksujemy z oliwą i podgrzewamy do momentu aż zacznie oddzielać się oliwa od szczypiorku. Filtrujemy ją jeszcze gorąca przez papierowy ręcznik np do kubka i odstawiamy do wystudzenia. Młode ziemniaki gotujemy. Czosnek kroimy w plasterki i przyrumieniamy na maśle, ale nie za bardzo żeby nie zgorzkniał. Szpinaki myjemy , obieramy i wrzucamy na patelnie masło żeby się przyrumieniły. Wszystkie składniki układamy na talerzach, polewamy oliwą, posypujemy koperkiem, sól i pieprz do smaku ..... i zajadamy!!! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz