Gdy mówię 'hamburger' wszyscy myślą o znanym fast food'zie- miękkiej bułce z sezamem,cienkim kotlecie, cebulce i o kilku plasterkach ogórka. Albo o wielkim kotlecie ociekającym tłuszczem z surówka pod wielką bułą...z przydrożnej budki. Mi kojarzy się zawsze ze wzdęciami, niestrawnością i coraz większą liczbą na mojej wadze łazienkowej. A przecież nie ma nic lepszego niż domowej roboty hamburger. Wszyscy je lubią i są na prawdę zdrowe jeżeli przygotujemy je ze świeżych składników i podamy z sałatką a nie frytkami.
Mój przepis na hamburgera pochodzi z książki Jamie Olivera. Oczywiście musiałam go po swojemu zmodyfikować.
Składniki: (na 6 porcji)
- 12 krakersów
- 8 gałązek natki pietruszki
- 2 czubate łyżki musztardy Dijon
- 100 g świeżo tartego parmezanu lub innego twardego sera
- 500 g dobrej jakości mięsa mielonego wołowego
- 1 duże jajo
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- oliwa
- 1 sałata
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 3-4 ogórki konserwowe
- 6 bułek hamburgerowych
- 6 plastrów sera żółtego
Hamburgery
Zawijamy krakersy w ściereczkę lub wsypujemy do woreczka i kruszymy uderzając o blat, bądź uderzając w krakersy wałkiem.Siekamy drobno pietruszkę z łodygami. Do miski wrzucamy krakersy,tarty parmezan, pietruszkę, musztardę i mięso. Wbijamy jajko i dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy wszystkie składniki.. najlepiej zrobić to ręką. :) Dzielimy na 6 porcji i z każdej formujemy mały okrągły kotlecik ok. 1,5 cm grubości. Gotowe hamburgery można skropić oliwą i schować w opakowaniu do przechowywania żywności do lodówki żeby użyć w odpowiednim momencie.
Hamburgery smażymy na patelni grillowej, należy ją porządnie rozgrzać. zmniejszamy ogień i kładziemy kotlety, delikatnie dociskamy łopatka. Smażymy 3-4 minuty z każdej strony.
Przygotowujemy liście sałaty, myjemy a większe rwiemy. Kroimy pomidory w plastry. Czerwona cebulę i korniszony również kroimy w plastry ale cienkie.
Składamy hamburgery wg własnego uznania. Ja osobiście zrezygnowałam tym razem z sałaty... jakoś nie lubię jej w połączeniu z ciepłym kotletem.:)
Kiedy znacie już mój przepis, możecie dalej go przekształcać..użyć mięsa z indyka, kurczaka,,,dodawać swoje ulubione zioła, przyprawy, warzywa, kiełki, sosy. :)Morze możliwości.
Pychotka, muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuń