czwartek, 29 maja 2014

Hamburger doskonały

Gdy mówię 'hamburger' wszyscy myślą o znanym fast food'zie- miękkiej bułce z sezamem,cienkim kotlecie, cebulce i o kilku plasterkach ogórka. Albo o wielkim kotlecie ociekającym tłuszczem z surówka pod wielką bułą...z przydrożnej budki. Mi kojarzy się zawsze ze wzdęciami, niestrawnością i coraz większą liczbą na mojej wadze łazienkowej. A przecież nie ma nic lepszego niż domowej roboty hamburger. Wszyscy je lubią i są na prawdę zdrowe jeżeli przygotujemy je ze świeżych składników i podamy  z sałatką a nie frytkami.



Mój przepis na hamburgera pochodzi z książki Jamie Olivera. Oczywiście musiałam go po swojemu zmodyfikować. 

Składniki: (na 6 porcji)
  • 12 krakersów
  • 8 gałązek natki pietruszki
  • 2 czubate łyżki musztardy Dijon 
  • 100 g świeżo tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • 500 g dobrej jakości mięsa mielonego wołowego
  • 1 duże jajo
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • oliwa
  • 1 sałata 
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 6 bułek hamburgerowych
  • 6 plastrów sera żółtego



Hamburgery
Zawijamy krakersy w ściereczkę lub wsypujemy do woreczka i kruszymy uderzając o blat, bądź uderzając w krakersy wałkiem.Siekamy drobno pietruszkę z łodygami. Do miski wrzucamy krakersy,tarty parmezan, pietruszkę, musztardę i mięso. Wbijamy jajko i dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy wszystkie składniki.. najlepiej zrobić to ręką. :) Dzielimy na 6 porcji i z każdej formujemy mały okrągły kotlecik ok. 1,5 cm grubości. Gotowe hamburgery można skropić oliwą i schować w opakowaniu do przechowywania żywności do lodówki żeby użyć w odpowiednim momencie. 
Hamburgery smażymy na patelni grillowej, należy ją porządnie rozgrzać. zmniejszamy ogień i kładziemy kotlety, delikatnie dociskamy łopatka. Smażymy 3-4 minuty z każdej strony. 
Przygotowujemy liście sałaty, myjemy a większe rwiemy. Kroimy pomidory w plastry. Czerwona cebulę i korniszony również kroimy w plastry ale cienkie. 
Składamy hamburgery wg własnego uznania. Ja osobiście zrezygnowałam tym razem z sałaty... jakoś nie lubię jej w połączeniu z ciepłym kotletem.:)

Kiedy znacie już mój przepis, możecie dalej go przekształcać..użyć mięsa z indyka, kurczaka,,,dodawać swoje ulubione zioła, przyprawy, warzywa, kiełki, sosy. :)Morze możliwości.

1 komentarz: