Ciasto filo to bardzo cienkie płaty zrobione z wody i maki pszennej. Można zrobić je samemu chociaż wymaga to dużo cierpliwości i doświadczenia.
Można również kupić gotowe ciasto filo. Ja szukałam już w wielu miejscach i chociaż wiele razy słyszałam, że łatwo dostępne, nie mogłam nigdzie go dostać. W końcu dostałam je do wypróbowania z hurtowni Ambasador.
Nie byłabym sobą gdybym pozostawiła przepis bez zmian. Do dzisiejszej zapiekanki dodałam łososia. Podejrzewam, że dla Greków to profanacja spanakopity ale miałam trochę świeżego łososia na zbyciu ;)
Potrzebujesz (na 6 porcji):
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 1 kg świeżego szpinaku lub 500 g mrożonego
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 2 roztrzepane jajka
- 200 g greckiej fety
- sól i pieprz
- 100 g masła
- 225 greckiego ciasta filo ( gdy pracujesz z jednym płatem,pozostałe przykryj wilgotną ściereczką)
- dodatkowo miałam filet świeżego łososia
Jak przygotować? a tak :
1.Przygotować farsz:na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć do miękkości. Dodać świeży szpinak z wodą, która pozostała w liściach w czasie mycia, lub szpinak rozmrożony. Smażyć 2-5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia.
2.Do chłodnego szpinaku dodać natkę pietruszki, koperek i jajka. Wkruszyć ser,przyprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać.
3.Roztopić masło i odrobiną wysmarować metalową formę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm. Płaty ciasta filo przekroić wzdłuż na pół. Jedną połówką wyłożyć blachę, posmarować odrobiną rozpuszczonego masła. Następnie smarować masłem kolejne połówki i układać je w formie jedna na drugiej.
4.Kiedy połowa płatów jest ułożona w formie, nałożyć na ciasto farsz. Przykryć go łososiem i pozostałymi płatami, każdy smarując kolejno masłem i podwijając brzegi do dołu. Ostrym nożem naciąć górne warstwy ciasta, tak aby powstało 6 kwadratów.
5. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, aż ciasto dobrze się zrumieni. Podawać z jogurtem greckim na gorąco lub na zimno.
Kali orexi!
Mniam, podoba mi się taka wersja :)
OdpowiedzUsuńdla Greka to pewnie profanacja ale ja uwielbiam połączenie szpinaku z łososiem :P
Usuń