niedziela, 11 października 2015

Spanakopita z łososiem


 Spanakopita jest to tradycyjna potrawa grecka. Szpinak i ser feta zapieczony w cieście filo. 
 Ciasto filo to bardzo cienkie płaty zrobione z wody i maki pszennej. Można zrobić je samemu chociaż wymaga to dużo cierpliwości i doświadczenia.


 Można również kupić gotowe ciasto filo. Ja szukałam już w wielu miejscach i chociaż wiele razy słyszałam, że łatwo dostępne, nie mogłam nigdzie go dostać. W końcu dostałam je do wypróbowania z hurtowni Ambasador


 Nie byłabym sobą gdybym pozostawiła przepis bez zmian. Do dzisiejszej zapiekanki dodałam łososia. Podejrzewam, że dla Greków to profanacja spanakopity ale miałam trochę świeżego łososia na zbyciu ;)



Potrzebujesz (na 6 porcji):
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • 1 kg świeżego szpinaku lub 500 g mrożonego
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 roztrzepane jajka
  • 200 g greckiej fety
  • sól i pieprz
  • 100 g masła
  • 225 greckiego ciasta filo ( gdy pracujesz z jednym płatem,pozostałe przykryj wilgotną ściereczką)
  • dodatkowo miałam filet świeżego łososia

Jak przygotować? a tak :
1.Przygotować farsz:na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć do miękkości. Dodać świeży szpinak z wodą, która pozostała w liściach w czasie mycia, lub szpinak rozmrożony. Smażyć 2-5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia.

2.Do chłodnego szpinaku dodać natkę pietruszki, koperek i jajka. Wkruszyć ser,przyprawić solą i pieprzem, starannie wymieszać.


3.Roztopić masło i odrobiną wysmarować metalową formę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm. Płaty ciasta filo przekroić wzdłuż na pół. Jedną połówką wyłożyć blachę, posmarować odrobiną rozpuszczonego masła. Następnie smarować masłem kolejne połówki i układać je w formie jedna na drugiej.


4.Kiedy połowa płatów jest ułożona w formie, nałożyć na ciasto farsz. Przykryć go łososiem i pozostałymi płatami, każdy smarując kolejno masłem i podwijając brzegi do dołu. Ostrym nożem naciąć górne warstwy ciasta, tak aby powstało 6 kwadratów.


5. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C, aż ciasto dobrze się zrumieni. Podawać z jogurtem greckim na gorąco lub na zimno.

Kali orexi! 


2 komentarze:

  1. Mniam, podoba mi się taka wersja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla Greka to pewnie profanacja ale ja uwielbiam połączenie szpinaku z łososiem :P

      Usuń