Nie jestem zwolenniczką keksów. Prawdę mówiąc nigdy ich nie lubiłam. Gdy byłam mała często był u nas w domu...a to na deser po obiedzie...a to goście przyjdą i trzeba mieć. Mama moja chyba bardzo go lubiła bo znikał z zawrotną prędkością podskubywany przy wieczornym filmie w telewizji.
Dwa lata temu wpadł mi w ręce przepis Fiony Cairns- tak, tak, to ta słynna cukiernik, która wykonała tort ślubny dla Księcia Williama- i pomyślałam ",,,skoro angielska królowa jada taki keks to moja mam nie może być gorsza- w końcu też jest królową,,," hahha
![]() |
fot z internetu |
Keks jest bardzo bogaty w owoce suszone i kandyzowane, orzechy, rum i przyprawy korzenne. Najpierw trzymałam się dokładnie ilości składników Fiony, ale jednak dla mojej rodziny kandyzowany imbir jest za ostry i w tym roku użyłam połowę porcji. Wam jednak podaję wersję nie zmienioną i sami sprawdźcie czy tez macie królewski smak.
Keks najlepiej wykonać nawet kilka tygodni przed jedzeniem.
Składniki [na tortownice 24 cm lub cztery małe podłużne formy 17x9 cm lub formę kwadratowa 24 cm bok] :
- 125 g ciemnych kandyzowanych czereśni [użyłam wiśnie, bo czereśni nie mogłam znaleźć]
- 150 g suszonych moreli
- 150 g daktyli
- 200 g kandyzowanego imbiru [ w tym roku użyłam tylko 100 g]
- 150 g rodzynek sułtańskich
- 150 g rodzynek koryntek
- 120 ml ciemnego rumu
- 2 limonki
- 295 g masła
- 100 g pistacji bez łupin
- 100 g orzechów pekan
- 150 g maki pszennej z proszkiem do pieczenia
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
- 1 łyżeka mielonego imbiru [ w tym roku użyłam 2 łyżeczek]
- 1 łyżeczka soli
- 150 g ciemnego cukru muscovado
- 150 g mielonych migdałów
- 5 jajek
- 2 łyżki melasy ciemnej [ użyłam syropu kukurydzianego]
- rum
- dżem morelowy
Suszone i kandyzowane owoce kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce, ścieramy do niej skórkę z limonki oraz dodajemy sok i rum. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na noc.
Ucieramy masło z cukrem muscovado około 5 min i dodajemy mielone migdały. Podprażone w piekarniku lub na patelni orzechy pekan i pistacje siekamy. W osobnej miseczce roztrzepujemy widelcem jajka oraz melasę i powoli dodajemy do masy miksując. Mąkę łączymy z suchymi przyprawami i dodajemy do ciasta ciągle miksując.Na koniec dorzucamy owoce i orzechy i mieszamy wszystko dokładnie łyżką.
Nakładamy do formy. Okrągła i kwadratową pieczemy około 2h w temperaturze 130 st C. Małe formy około godziny. Sprawdzamy czy suchy patyczek. Wystudzony nakłuwamy patyczkiem i nasączamy rumem. Podgrzewamy dżem morelowy i smarujemy keks. Gdy dżem wystygnie stworzy piękną błyszcząca powierzchnie i zatrzyma wilgoć w środku.
Wygląda bardzo smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńEn Son Çıkan Perde Modelleri
OdpowiedzUsuńNumara onay
mobil ödeme bozdurma
Nft Nasıl Alinir
ankara evden eve nakliyat
Trafik sigortasi
dedektor
web sitesi kurma
Ask kitaplari
Good content. You write beautiful things.
OdpowiedzUsuńkorsan taksi
vbet
sportsbet
mrbahis
hacklink
sportsbet
hacklink
taksi
vbet
Good text Write good content success. Thank you
OdpowiedzUsuńbetpark
tipobet
betmatik
kralbet
kibris bahis siteleri
bonus veren siteler
poker siteleri
slot siteleri
sultangazi
OdpowiedzUsuńturgutreis
tuzla
uludağ
ümraniye
üsküdar
L1P4
yurtdışı kargo
OdpowiedzUsuńresimli magnet
instagram takipçi satın al
yurtdışı kargo
sms onay
dijital kartvizit
dijital kartvizit
https://nobetci-eczane.org/
FZT
muş
OdpowiedzUsuńniğde
tunceli
aydın
amasya
ANR6Z
https://saglamproxy.com
OdpowiedzUsuńmetin2 proxy
proxy satın al
knight online proxy
mobil proxy satın al
HE3
شركة تسليك مجاري بالدمام LsHb40VEYq
OdpowiedzUsuń