Wiem,że Wielkanoc już dawno za nami.... ale pascha to moje odkrycie tych świąt. Zawsze chciałam ja zrobić i wydawała mi się skomplikowana. A przecież robi się ją tak samo szybko jak sernik. W sumie jest to dla mnie lepsze rozwiązanie.. pamiętam jak byłam mała i babcia piekła sernik na święta, zawsze podjadałam masę serową przed pieczeniem. Oczywiście dostawałam po rękach słysząc,że nie wolno bo mąka , bo surowe itd :D Pascha jest takim sernikiem bez mąki, bez pieczenia.
A jak się ją wpakuje w słoiczki i nie odsączy to wychodzi nam idealny domowy serek waniliowy z bakaliami. Tak bardzo posmakował mojej rodzinie,że teraz robię ją przynajmniej raz w miesiącu.
Przepis jest na całą dużą paschę,,wiec słoiczków wyjdzie sporo,w zależności jakiej wielkości będą :) Ja polecam słoiczki weck, są bardzo ładne ...trochę w starym stylu ale każda potrawa podana w ładny sposób cieszy oczy.
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 5 żółtek (albo 3 całe jajka)
- 200 g masła
- 250 ml śmietanki 30%
- 250 g cukru pudru
- 100 g rodzynków
- 100 g słodkich migdałów
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 50 g daktyli
- 50 g fig
- 1/2 laski wanilii
Jeżeli chcemy zrobić paschę należy przełożyć masę do formy z dziurkami (coś w kształcie doniczki, albo durszlak, tradycyjna przygotowywano w specjalnej drewnianej skrzyneczce z nawierconymi dziurkami) wyłożonej tetrą, przycisnąć ciężarem, postawić pod formą talerzyk na ściekającą serwatkę i stawić do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z formy przybieramy owocami kandyzowanymi. Tradycyjną paschę znajdziesz tutaj.
Natomiast na co dzień można przygotować paschę bez bakalii.Rodzynki, migdały i kandyzowane skórki dodawano kiedyś jedynie do paschy wielkanocnej. Polecam nałożyć do słoiczków i mamy domowy serek waniliowy :]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz