piątek, 27 marca 2015

Baba drożdżowa z garścią bakalii.


Za każdym razem gdy piekę "babe" na Wielkanoc przypomina mi piosenka Renaty Przemyk "Babę zesłał Bóg". Tę Wielkanocną na pewno! 

 Baba drożdżowa z garścią bakalii, lukrem limonkowo-mandarynkowym i fiołkami.


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 5-6 żółtek
  • 100 g masła
  • 300-350 ml mleka
  • 100 g cukru
  • pół laski wanilii
  • skórka z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • posiekane orzechy i inne bakalie wg uznania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • limonka i mandarynka
  • cukier puder
  • suszone albo kandyzowane fiołki
Nagrzewamy piekarnik na 150 stopni z termoobiegiem.
Robimy zaczyn: drożdże do miski i ucieramy aż będą płynne, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i łyżkę wody ->mieszamy -> odstawiamy na 20 min. Mąkę w misce wstawić do piekarnika żeby się podgrzała .Mleko podgrzać lekko. Masło rozpuścić. Żółtka ucieramy z cukrem i ziarenkami wanilii. Do mąki szczypta soli,zaczyn,żółtka->wyrabiamy mikserem. Dodajemy oliwę i bakalie,skórkę i mieszamy->40 min-1h odstawiamy do wyrośnięcia. Formę wysmarować masłem ale nie wysypywać niczym [mi z tej ilości wyszły dwie baby jak porządnie wyrośnie]. Dłonie smarujemy oliwą i nakładamy ciasto do formy->30 min do wyrośnięcia i pieczemy 30-40 min. Sprawdzamy patyczkiem czy baby są suche. Wyjąć z formy od razu po upieczeniu.

lukier: sok z limonki i mandarynki mieszamy z cukrem pudrem i polewamy babę,, dekoracja we własnym zakresie,,,można tylko lukrem, można czymś posypać ,,,ja rzuciłam kilka suszonych fiołków:D
wydaje się pracochłonne ale łatwo się robi tylko wyrasta długo jak to ciasto drożdżowe :D robiąc wg kolejności tu podanej wszystko wyjdzie ok. 

A przy robocie warto posłuchać :P 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz