Kocham babeczki z budyniem. Kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią Felą,
która nieraz takie piekła lub kupowała. W Lublinie są normą. Każde dziecko je jadło i najprawdopodobniej jada teraz jako dorosły. Za każdym razem gdy sięgałam po nie w cukierni myślałam o tym, że przecież mogę zrobić je sama...toż to tylko kruche ciasto i budyń :D Niestety kończyło się przemykającej głowę myśli podczas pochłaniania kolejnej kupnej babeczki.
Moje dzisiejsze babeczki powstały w ramach "Wypiekania na śniadanie". Akcji, która pojawiła się na facebook'u kilka dni temu i zupełnie przez przypadek na nią trafiłam.
No to do roboty! :)
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła lub margaryny
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki (najlepiej krupczatki)
- 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli ktoś lubi słodkie)
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii
Zagniatamy ciasto z powyższych składników i wałkujemy na grubość 2-3 mm. Wykrawamy foremka krążki i wykładamy nimi foremki na babeczki. Zostawiamy po jednym krążku do zakrycia babeczki od góry. Chowamy do lodówki przynajmniej na 20 min i w tym czasie robimy budyń.
Jeżeli budyń robimy z powyższego przepisu to rozcinamy wzdłuż laske wanilii, zbieramy z niej nasionka i razem z laską wrzucamy do mleka. dodajemy masło i zagotowujemy. Wyjmujemy laskę i dodajemy przesianą mąkę ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Gdy powstanie jednolita masa zmniejszamy ogień i dodajemy na przemian żółtko i cukier ciągle mieszając aż wszystko się połączy. Innym sposobem na brak grudek jest połączenie żółtek z mąką i cukrem w kubku a następnie wlanie do gorącego mleka ciągle mieszając. Jeżeli jednak grudki powstaną proponuje przetrzeć budyń przez gęste sito.
Jeszcze ciepłym budyniem napełniamy babeczki i przykrywamy pozostałymi krążkami ciasta dokładnie zlepiając (można posmarować białkiem jak klejem dla pewności). Pieczemy 20 min w 180 st C. Pozostawiamy w foremkach do wystygnięcia. Następnie odwracamy i posypujemy cukrem pudrem.
Aaaaach zapomniałam o najważniejszym: zjadamy jak najszybciej,zanim inni nam zjedzą :P
Dziękuję za wspólne pieczenie :
Izie Smacznej Pyzie
Pawłowi z chleby.info
Uli z Moja kuchnia
Paulinie z Czarna Oliwka
Danucie z Moje wypieki i nie tylko
Kasi z Mia cucina
Eli z W poszukiwaniu slow Life
Magdzie z miłości do słodkości
Agacie z Kulinarne przygody Gatity
Wiesi z Zapach chleba
Kamili z Życie ze smakiem
Idealne sa te Twoje babeczki! Dziekuje za wspolne wypiekanie)
OdpowiedzUsuńRównież dziekuje za wspolne pieczenie. Każde sa idealne bo znikają szybko hehe
Usuńdziękuję za wspólnie pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPiękne babeczki. Dziękuję za wspólne wypiekanie. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyszły:) Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuń