piątek, 25 marca 2016

Kruche ciasto




  Ciast kruchych przerobiłam milion. Dosłownie milion i to jest jedyne, które w końcu mi pasuje strukturą i konsystencją. Nie będę się tu rozdrabniać...najlepsze ciasto kruche ever! Idealne pod mazurek, na ciasteczka lub do tarty.

Skład:
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g masła lub margaryny Kasi
  • 100 g mąki
  • 3-4 g mleka
  • szczypta soli
  Wszystkie składniki wrzucam do Thermomixa i wyrabiam przez 2 minuty na interwale. Ciasto jest genialne. Delikatne, miękkie i równo wyrobione. 

   Ale można wyrobić je również metodą tradycyjną czyli wysypać mąkę na blat i posiekać ją razem z zimnym masłem. Gdy kawałeczki masła są bardzo małe rozcieramy masło w dłoniach szybkimi ruchami aby nie zaczęło się rozpuszczać[ można dłonie co jakiś czas chłodzić w zimnej wodzie]. Maka z masłem ma przyjąć wygląd wilgotnego pisku.

  Następnie zrobić z niej kopiec z wgłębieniem na środku, w które wbijamy żółtko i wlewamy mleko. Zagniatamy dodając cukru pudru. Wyrabiamy szybko i odstawiamy, zabezpieczone folią spożywczą przed wysychaniem, do lodówki na min 30 min. 

  Nie należy ciasta zbyt długo wyrabiać gdyż można je przepalić. Oznacza to, że ciasto złapało wyższą temperaturę  masło zaczęło rozpuszczać się zanim sie upiekło. Wtedy ciastka po upieczeniu wyjdą twarde. Dlatego jeżeli widzisz, że ciasto robi sie za cieple lepiej schłodzić je i za jakiś czas wyrabiać dalej.

 Po schłodzeniu rozwałkowujemy miedzy dwoma pergaminami lub na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ciastka lub spody pod tarty,mazurki i co tylko chcemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz