sobota, 26 marca 2016

Mazurek pomarańczowy



  Przepis na ten mazurek dostałam od Rogala - mojej przyjaciółki, która prowadzi pracownie tortów Lukrowe torty Ani. Robi go co roku,  więc zdecydowałam się również spróbować i wiem, że zostanie jednym z moich ulubionych.

Składniki:
  • MASA:
  • 4-5 pomarańczy
  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • szczypta kardamonu
  • marcepan
  • czekolada do dekoracji lub polewa czekoladowa
  • CIASTO:
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 3-4 g mleka
  • 100 g mąki
  Pomarańcze należy porządnie wyszorować szczoteczka i sparzyć. Jedną pokroić w plastry do dekoracji. Z pozostałych zetrzeć skórkę , obrać i zblendować. Pulpę pomarańczową wstawiamy do gotowania i dodajemy startą skórkę i kardamon.

 Gdy całość przekroczy temperaturę 125 st C samo zacznie żelować więc nie dodaję żelatyny ani agaru.



  W oddzielnym garnku zagotowujemy cukier z wodą i robimy syrop cukrowy w którym obgotowujemy plastry aż staną się przeźroczyste.




  Przygotowujemy ciasto wg  tego przepisu. Formujemy spód okrągły i pleciemy warkocz jako brzeg. Pieczemy spód i studzimy.



  Po ostudzeniu na spód ścieramy na tarce marcepan a na to wykładamy również ostudzone nadzienie pomarańczowe. Dekorujemy pomarańczami i czekoladą.
  
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz