Przepis na ten mazurek dostałam od Rogala - mojej przyjaciółki, która prowadzi pracownie tortów Lukrowe torty Ani. Robi go co roku, więc zdecydowałam się również spróbować i wiem, że zostanie jednym z moich ulubionych.
Składniki:
- MASA:
- 4-5 pomarańczy
- szklanka wody
- szklanka cukru
- szczypta kardamonu
- marcepan
- czekolada do dekoracji lub polewa czekoladowa
- CIASTO:
- 1 żółtko
- 30 g cukru pudru
- 50 g masła
- 3-4 g mleka
- 100 g mąki
Pomarańcze należy porządnie wyszorować szczoteczka i sparzyć. Jedną pokroić w plastry do dekoracji. Z pozostałych zetrzeć skórkę , obrać i zblendować. Pulpę pomarańczową wstawiamy do gotowania i dodajemy startą skórkę i kardamon.
Gdy całość przekroczy temperaturę 125 st C samo zacznie żelować więc nie dodaję żelatyny ani agaru.
W oddzielnym garnku zagotowujemy cukier z wodą i robimy syrop cukrowy w którym obgotowujemy plastry aż staną się przeźroczyste.
Przygotowujemy ciasto wg tego przepisu. Formujemy spód okrągły i pleciemy warkocz jako brzeg. Pieczemy spód i studzimy.
Po ostudzeniu na spód ścieramy na tarce marcepan a na to wykładamy również ostudzone nadzienie pomarańczowe. Dekorujemy pomarańczami i czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz