niedziela, 27 marca 2016

Mazurek z białą czekoladą i malinami


    Bardzo fajne połączenie słodkiej czekolady z kwaśną malinką. Kolejna  szybka propozycja na Wielkanocny stół. 


    Ciasto wyrabiamy wg przepisu, który znajdziecie tu. Formujemy dowolny kształt mazurka, w moim przypadku to jajko. Brzeg robimy z rulonika ciasta dociśniętego widelcem. Pieczemy ok. 10-15 min w 190 st C. 

  Składniki na mus:
  • maliny (mogą być mrożone) lub dobrej jakości dżem malinowy (przetarty przez sitko aby pozbyć się pestek)
  • opcjonalnie trochę cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml  śmietanki 30% lub 36% płynnej 
  Jeżeli mamy dżem to przecieramy go przez gęste sito i takim musem smarujemy mazurek. Lepiej jednak zrobić go samemu bez takiej dużej ilości cukru aby zachować kwaskowaty smak malin. Maliny do rondelka na mały ogień i czekamy aż puszczą sok i sie podduszą. dodajemy odrobinę cukru i smażymy do momentu zgęstnienia. Masą przestudzoną smarujemy mazurek. 

  Czekoladę kroimy na drobne kawałki lub używamy czekolady w pastylkach. Śmietankę podgrzewamy i zalewamy nią czekoladę. Odstawiamy na kilka minut i po chwili mieszamy dokładnie wszystko aż do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy czekoladową polewę na malinową warstwę, czekamy aż chwile przestygnie i póki jeszcze mokra dekorujemy wg uznania. U mnie na mazurek przysiadły motyle z lukru plastycznego tuż obok kwiatków z lukru królewskiego.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz