czwartek, 10 marca 2016

Muffinki jabłkowe z cynamonem

  Uwielbiam robić muffiny. Jako mama dwójki dzieci nie mam czasu na długie stanie w kuchni. Te pyszne babeczki wystarczy wymieszać łyżką w misce i gotowe....bez ruszania cięższego sprzętu. Przygotowuje je synowi dosłownie na poczekaniu. 
  
Jabłkowe są szybką alternatywą dla babcinej szarlotki, pachnące sadem i cynamonem, rozgrzewają zjadane na gorąco z herbata ale tak samo dobre, miękkie i pyszne gdy wystygnął a to za sprawą maślanki. 

Potrzebujemy [na ok. 12sztuk]:
  • 2 duże jabłka
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • sól
  • jajko
  • 110 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 200 g maślanki
  • 125 ml soku jabłkowego
  • wiórki kokosowe [opcjonalnie]
  • miska
  • łyżka
  No to robimy: Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180st C. Formy do muffinek albo wykładamy papilotkami albo smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Ja polecam papilotki bo szybciej i mniej zmywania :P 

  Jabłka należy obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Można też zetrzeć na dużych oczkach tarki ale ja wolę podczas jedzenia trafić na kawałek jabłka. Pokrojone mieszamy z mąka, cynamonem, proszkiem, sodą i szczyptą soli. 

  Następnie łączymy mokre składniki: roztrzepane jajko, olej, maślankę i sok jabłkowy. Całość dobrze wymieszać i dodać do mokrych 80g cukru. Teraz łączymy mokrą masę z mączną i łyżką dokładnie mieszamy aby wszystko było wilgotne. 

  Formy wypełniamy do 3/4 wysokości. Można posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Pieczemy na środkowej półce przez 25 min. 

  Wyjmujemy, posypujemy pozostałym cukrem i studzimy.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz