niedziela, 13 marca 2016

Muffinki marchewkowe z bananami i cynamonem

  Muffiny, które w naszym domu goszczą najczęściej.



 Ponieważ nie lubię marnować jedzenia i staram się wykorzystać wszystko co mam, to te muffiny powstają z  "odpadu" przy robieniu soku w wolnoobrotowej wyciskarce. Nie są suchym wiórem jak po klasycznej sokowirówce, tylko zmiażdżone i rozkruszone. A soki robimy non stop więc i zdrowe ciasto marchewkowe jest! 

Składniki na 12 szt :
  • 60 g masła
  • 180 g mąki
  • 100 g cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sól
  • 2 jajka
  • 50 g śmietany
  • 2 średnie marchewki
  • mały banan
  Piekarnik rozgrzewamy do 180st C i przygotowujemy formy na muffiny. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie mieszamy wszystkie suche składniki w jednej misce, natomiast z drugiej mokre i dodajemy do suchych. Mieszamy tak długo aż wszystko będzie wilgotne. 

  Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, albo jak ja korzystamy z miąższy po "sokorobieniu". Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Następnie mieszamy go z marchewką i dodajemy do ciasta.

  Foremki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy ok 25 min na środkowej półce. Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 5 min i wyjmujemy z formy. Najlepiej studzić na kratce ponieważ unikniemy zawilgoceniu spodu papilotek.

smakowitości! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz