niedziela, 13 marca 2016

Muffinki wiśniowe z płatkami owsianymi



  Do tego przepisu można użyć świeżych wiśni, ja natomiast zdecydowałam się na wiśnie w syropie Amarena ze względu na specyficzny posmak migdałowy, który wyjątkowo lubię w tym zestawieniu. Aromatyczne owoce i zdrowe ziarno tworzą pyszny duet. 


Składniki na 12 sztuk:

  • 150 g masła
  • 220 g wiśni
  • 250 g mąki
  • 60 g płatków owsianych
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • sól
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • cukier puder
  Piekarnik standardowo rozgrzewamy do 180st C. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wiśnie należy opłukać i wydrylować, jeżeli ze słoiczka to odcedzamy.

  Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Następnie mieszamy wszystkie mokre składniki i dodajemy do nich cukier i wiśnie. Łączymy obie masy i mieszamy aż wszystkie składniki będą wilgotne.

  Foremki napełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz