Do tego przepisu można użyć świeżych wiśni, ja natomiast zdecydowałam się na wiśnie w syropie Amarena ze względu na specyficzny posmak migdałowy, który wyjątkowo lubię w tym zestawieniu. Aromatyczne owoce i zdrowe ziarno tworzą pyszny duet.
Składniki na 12 sztuk:
- 150 g masła
- 220 g wiśni
- 250 g mąki
- 60 g płatków owsianych
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- sól
- 2 jajka
- 150 g cukru
- ekstrakt waniliowy
- 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- cukier puder
Piekarnik standardowo rozgrzewamy do 180st C. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wiśnie należy opłukać i wydrylować, jeżeli ze słoiczka to odcedzamy.
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Następnie mieszamy wszystkie mokre składniki i dodajemy do nich cukier i wiśnie. Łączymy obie masy i mieszamy aż wszystkie składniki będą wilgotne.
Foremki napełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz