poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Wiesław Kucia wyszkoli Lublin!

  Minęły Święta, wiosna pełną gębą a ja wracam jeszcze do lutego. Mianowicie w lutym Lublin -moje kochane miasto - weszło na wyższy level w kwestii szkoleń kulinarnych. Odkąd mieszkam w Warszawie co jakiś czas uczęszczam na warsztaty i szkolenia kulinarne z różnych tematów...od bezy, poprzez muffiny, serniki i kuchnie wegańską po układanie bukietów. No,,ale w Wawie jest tego zatrzęsienie a w Lublinie zawsze brakowało. 


bagietki wypiekane przez Wiesia



  I w końcu mamy to!! Taaadaaaam! Właśnie w lutym miałam przyjemność ogromną [!!!] uczestniczyć w otwarciu Szkoły Kulinarnej z prawdziwego zdarzenia. Wiesław Kucia, który założył szkołę to młody człowiek z ogromnym doświadczeniem w branży piekarniczej, cukierniczej i kulinarnej. Stworzył miejsce łączące ludzi, bo gdzie najlepiej i najmilej spędzamy czas? Gdzie łączą sie pokolenia? Przy stole! 





  Studio kulinarne ma jasne i przestronne wnętrze, bardzo nowoczesny, lekko loftowy wystrój ale mimo to jest przyjemne i klimatyczne. Nie chcę tutaj powielać informacji ze strony internetowej Studia, chcę namówić Was na korzystanie z tej oferty. Zaglądajcie tam, bo każdy znajdzie coś dla siebie. 






  Jako doświadczona uczestniczka wielu warsztatów ciesze się,że Lublin dorównuje innym miastom w Polsce. Warsztaty rozwijają nasze umiejętności smakowe, można poznać na nich mnóstwo fajnych ludzi w różnym wieku, którzy dzielą tą samą pasje i oczywiście świetnie sie bawić. Dla mnie warsztaty to odskocznia od codzienności i totalny relaks.

Ania Sarzyńska i Piotr Woch 

Marek i Weronika [ Moje szczęścia ]


Iga Sarzyńska [ po lewej ]


Marcin  Witkowski  i  Marcin Kusiak 
  Wracając do otwarcia Studia... byłam niesamowicie zaskoczona pozytywnie. Dla każdego przygotowany był szampan, pełno przepysznych pralin, ciast, galaretek. Catering z polędwiczkami gotowanymi długo w niskiej temperaturze , które dosłownie rozpadały sie w ustach!!! Roladki szpinakowo - łososiowe [moje ulubione], tartaletki i pyszna focaccia, bagietki do maczania w oliwie z oliwek pokazały, że właściciel pomyślał też o tych, których nie przepadają za słodyczami. 








  Wiesio nie zapomniał również o takich atrakcjach jak pokaz kuchni molekularnej, pokaz robienia pralin oraz gotowania. W tym wszystkim mogli wykazać się i zaprezentować przyszli prowadzący. A jest to ekipa mistrzowska: Wiesław Kucia, Iga Sarzyńska, Marcin Paździor, Thierry Ayel, Magdalena Komorowska.  Część z nich znam osobiście i wiele lat i wiem, że warto przejąć od nich tą wiedzę. 
  
Thierry Ayel

kuchnia molekularna


kawior z whisky

kawior z whisky

lody ze smietany, oliwy z oliwek i piasek z oliwy z pestek dyni




  I na końcu my i nowe pokolenie smakoszy :D 

 
Ania Kucia z Helenką


Wiesio Kucia i Helenka

Wiesio Kucia z Helenką i Gliko z Weroną

Wiesio Kucia z Helenką i Gliko z Weroną

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz