Minęły Święta, wiosna pełną gębą a ja wracam jeszcze do lutego. Mianowicie w lutym Lublin -moje kochane miasto - weszło na wyższy level w kwestii szkoleń kulinarnych. Odkąd mieszkam w Warszawie co jakiś czas uczęszczam na warsztaty i szkolenia kulinarne z różnych tematów...od bezy, poprzez muffiny, serniki i kuchnie wegańską po układanie bukietów. No,,ale w Wawie jest tego zatrzęsienie a w Lublinie zawsze brakowało.
 |
bagietki wypiekane przez Wiesia |
I w końcu mamy to!! Taaadaaaam! Właśnie w lutym miałam przyjemność ogromną [!!!] uczestniczyć w otwarciu Szkoły Kulinarnej z prawdziwego zdarzenia. Wiesław Kucia, który założył szkołę to młody człowiek z ogromnym doświadczeniem w branży piekarniczej, cukierniczej i kulinarnej. Stworzył miejsce łączące ludzi, bo gdzie najlepiej i najmilej spędzamy czas? Gdzie łączą sie pokolenia? Przy stole!
Studio kulinarne ma jasne i przestronne wnętrze, bardzo nowoczesny, lekko loftowy wystrój ale mimo to jest przyjemne i klimatyczne. Nie chcę tutaj powielać informacji ze strony internetowej Studia, chcę namówić Was na korzystanie z tej oferty. Zaglądajcie tam, bo każdy znajdzie coś dla siebie.
Jako doświadczona uczestniczka wielu warsztatów ciesze się,że Lublin dorównuje innym miastom w Polsce. Warsztaty rozwijają nasze umiejętności smakowe, można poznać na nich mnóstwo fajnych ludzi w różnym wieku, którzy dzielą tą samą pasje i oczywiście świetnie sie bawić. Dla mnie warsztaty to odskocznia od codzienności i totalny relaks.
 |
Ania Sarzyńska i Piotr Woch |
 |
Marek i Weronika [ Moje szczęścia ] |
 |
Iga Sarzyńska [ po lewej ] |
 |
Marcin Witkowski i Marcin Kusiak |
Wracając do otwarcia Studia... byłam niesamowicie zaskoczona pozytywnie. Dla każdego przygotowany był szampan, pełno przepysznych pralin, ciast, galaretek. Catering z polędwiczkami gotowanymi długo w niskiej temperaturze , które dosłownie rozpadały sie w ustach!!! Roladki szpinakowo - łososiowe [moje ulubione], tartaletki i pyszna focaccia, bagietki do maczania w oliwie z oliwek pokazały, że właściciel pomyślał też o tych, których nie przepadają za słodyczami.
Wiesio nie zapomniał również o takich atrakcjach jak pokaz kuchni molekularnej, pokaz robienia pralin oraz gotowania. W tym wszystkim mogli wykazać się i zaprezentować przyszli prowadzący. A jest to ekipa mistrzowska: Wiesław Kucia, Iga Sarzyńska, Marcin Paździor, Thierry Ayel, Magdalena Komorowska. Część z nich znam osobiście i wiele lat i wiem, że warto przejąć od nich tą wiedzę.
 |
Thierry Ayel |
 |
kuchnia molekularna |
 |
kawior z whisky |
 |
kawior z whisky |
 |
lody ze smietany, oliwy z oliwek i piasek z oliwy z pestek dyni |
I na końcu my i nowe pokolenie smakoszy :D
 |
Ania Kucia z Helenką |
 |
Wiesio Kucia i Helenka |
 |
Wiesio Kucia z Helenką i Gliko z Weroną |
 |
Wiesio Kucia z Helenką i Gliko z Weroną |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz