sobota, 23 maja 2015

Drożdżówki z serem




Drożdżowe ciasto to moja pięta achillesowa.
Nie robię go często, a jak już się za
nie wezmę jest to najczęściej spód do pizzy ewentualnie baba na Wielkanoc. Drożdżówki chodziły za mną od lat, dosłownie od lat. Dzięki akcji Wypiekanie na śniadanie w końcu zmobilizowałam się do walki   he he he 


Składniki na 12 sztuk (mi wyszło 8 :P ):
CIASTO:
  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g cukru z wanilią
  • 40 g masła 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli

MASA SEROWA:
  • 500 g twarogu, sera białego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko

LUKIER:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny lub pomarańczy


Wyrabiamy ciasto.
Najpierw należy nastawić rozczyn. Ciepłe (ale nie gorącego) mleko wlewamy do miseczki, dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.W tym czasie przesiewamy pozostałą część mąki, rozpuszczamy mało. Gdy rozczyn urósł i się spienił dodajemy go do mąki, a także sól, przestudzone masło, roztrzepane żółtka. Wszystko razem wyrabiamy dokładnie, formujemy kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Warto przykryć ciasto ściereczką aby nie wysychało. Gdy podwoi swoją objętość jest dobrze wyrośnięte.

A teraz masa serowa:
Ciasto wyrasta a my wrzucamy do robota twaróg, jajko, ekstrakt i cukier,,i wszystko razem miksujemy na gładką masę. 

Gdy ciasto już wyrośnie chwile zagniatamy, formujemy prostokąt i rozwałkowujemy na rozmiar mniej więcej 30 x 50 cm. Ciasto smarujemy masą serową i składamy do środka 1/3 ciasta, a następnie 1/3 ciasta z drugiego brzegu ( dokładna instrukcja niżej). Powstały długi prostokąt dzielimy na mniejsze prostokąty o szerokości mniej więcej 4-5 cm. Następnie skręcamy w połowie. 



Gotowe drożdżówki układamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy an 15-20 min aby jeszcze lekko wyrosły. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 min.



Gdy sie pieką robimy lukier mieszając wszystkie składniki. Lukrujemy jeszcze gorące ;) Można zamiast lukrem pokryć je polewą czekoladową lub posypac cukrem pudrem. Podobno możemy również je zamrozić, a po rozmrożeniu i odgrzaniu w piekarniku będą jak świeże,ale ja nie mam już co zamrażać,,, :P


W wypiekaniu wzięli udział:
Paweł z chleb.info
Joanna z Różowej kuchni 
Iza z Smaczna Pyza

15 komentarzy:

  1. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne! Dziekuje za wspolne pieczenie)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te bułeczki są pyszne :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne bułeczki.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne drożdżówki. Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pięknie, a smakują obłędnie. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie się wspólnie wypiekało! dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za wspólne pieczenie. Było przepysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne Ci się udały. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwsze koty za płoty, drożdżowe nie takie straszne! Dzięki za wspólne drożdżenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zuza, dziękuję za wspólne Wypiekanie na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie wyszły! Dziękuję za wspólne pieczenie;))

    OdpowiedzUsuń