Tikwenik to bułgarski deser dyniowy. Tikwa to po bułgarsku dynia.
Dynia zapieczona w cieście filo jest głównie przygotowywana na wigilie. Ja trafiłam na tikwenik na blogu Lawendowy Dom i postanowiłam upiec ją ze względu na sezon dyniowy w Polsce.
Potrzebujemy:
- 800 g dyni
- 3 łyżki miodu
- paczka ciasta filo
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 100 g masła
- trzy garście posiekanych orzechów włoskich
Orzechy podpiekamy na suchej patelni aby uwolnić aromaty w nich zawarte. Dynie obieramy, kroimy na kawałki, w małym rondelku zalewamy odrobina wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia zmięknie odcedzamy ją lub odparowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Do dyni dodajemy cynamon, miód i orzechy. Wszystko trzeba porządnie wymieszać. Roztapiamy masło. Płaty ciasta filo układamy na desce smarując każdą warstwę masłem;mogą na siebie nachodzić tworząc prostokąt, na który nakładamy równo dyniowy farsz. Całość rolujemy jak roladę makową ;) a następnie układamy w nasmarowanej masłem blaszce skręcając jak ślimaka od środka do zewnątrz. Pieczemy w 190 st.C przez 30 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Jest pyszny!!!
Pierwszy raz spotykam się z tą nazwą, fajnie poznać coś nowego.
OdpowiedzUsuńteż spotkałam się pierwszy raz na blogu Pani Beaty z Lawendowego ;] kuchnia rozwija horyzonty :D
Usuń