sobota, 31 października 2015

Tikwenik


Tikwenik to bułgarski deser dyniowy. Tikwa to po bułgarsku dynia. 

Dynia zapieczona w cieście filo jest głównie przygotowywana na wigilie. Ja trafiłam na tikwenik na blogu Lawendowy Dom i postanowiłam upiec ją ze względu na sezon dyniowy w Polsce. 



Potrzebujemy:
  • 800 g dyni
  • 3 łyżki miodu
  • paczka ciasta filo
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 100 g masła
  • trzy garście posiekanych orzechów włoskich
Orzechy podpiekamy na suchej patelni aby uwolnić aromaty w nich zawarte. Dynie obieramy, kroimy na kawałki, w małym rondelku zalewamy odrobina wody i dusimy do miękkości.  Gdy dynia zmięknie odcedzamy ją lub odparowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Do dyni dodajemy cynamon, miód i orzechy. Wszystko trzeba porządnie wymieszać. Roztapiamy masło. Płaty ciasta filo układamy na desce smarując każdą warstwę masłem;mogą na siebie nachodzić tworząc prostokąt, na który nakładamy równo dyniowy farsz. Całość rolujemy jak roladę makową ;) a następnie układamy w nasmarowanej masłem blaszce skręcając jak ślimaka od środka do zewnątrz. Pieczemy w 190 st.C przez 30 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Jest pyszny!!!



2 komentarze:

  1. Pierwszy raz spotykam się z tą nazwą, fajnie poznać coś nowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też spotkałam się pierwszy raz na blogu Pani Beaty z Lawendowego ;] kuchnia rozwija horyzonty :D

      Usuń