czwartek, 10 marca 2016

Muffinki pomarańczowe z kawałkami czekolady

  

  Czekolada z pomarańczą to klasyczne połączenie, które wcale nie musi kojarzyć się tylko ze Świętami Bożego Narodzenia. My lubimy je na co dzień. 


Na około 12 sztuk przygotuj:
  • 280 g mąki
  • 80 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • sól
  • jajko
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 200 g maślanki
  • 2 pomarańcze
  • 70 g posiekanej czekolady lub groszku czekoladowego
  Na początek tradycyjnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180st C i przygotowujemy formę na muffiny, czyli albo natłuszczamy i wysypujemy mąką, albo wykładamy papilotkami.

  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli oraz skórka kandyzowaną. Z pomarańczy odkrawamy 3 plastry a z pozostałej wyciskamy sok. Roztrzepane jajko łączymy z cukrem a następnie z olejem, sokiem pomarańczowym i maślanką.  Teraz łączymy suchą część z mokrą i dokładnie mieszamy tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne.

  Do ciasta dodajemy posiekana czekoladę lub pastylki czekoladowe, napełniamy nim papilotki do 2/3 wysokości i na wierzch kładziemy ćwiartkę plastra. 

  Pieczemy na środkowej półce około 25 minut. Upieczone odstawiamy do wystudzenia na 5 min i od razu wyjmujemy z formy aby nie zwilgotniały papilotki. 


p.s. ciasto z tego przepisu ma tendencje do wysokiego wyrastania i wylewania sie poza formy więc nie nakładajcie za dużo do papilotek :)
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Upiekłam te muffinki, tyle że dodałam jeszcze do środka maliny i po małym kawałku białej czekolady, wyszły obłędne!! :):):)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń